Atlas ssaków świata
domena, królestwo, typ, gromada, rząd, rodzina, rodzaj, gatunek





Lew

Lew (Panthera leo) – duży, mięsożerny ssak lądowy z rodziny kotowatych, drugi po tygrysie – co do wielkości – wśród czterech ryczących wielkich kotów. Jedyny kot żyjący w zorganizowanych grupach socjalnych, zaliczany do tzw. wielkiej piątki Afryki – pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierząt afrykańskich (słoń, nosorożec, bawół, lew i lampart). Samiec lwa, łatwo rozpoznawalny po grzywie, może ważyć 150–250 kg. Największy znany samiec ważył 375 kg, był to lew o imieniu Simba, żył on do 1970 roku w Colchester Zoo. Samice są znacznie mniejsze, ważą 110–160 kg (największe 185 kg) i nie mają grzywy. Samce zajmują się zdobywaniem i obroną terytorium oraz ochroną stada i zapładnianiem samic. Samice polują i opiekują się lwiątkami. Lwy zamieszkiwały niegdyś Afrykę, Azję i Europę, a jeśli uznać lwy amerykańskie za podgatunek Panthera leo – to również Amerykę Północną i Południową. Współcześnie występują tylko w Afryce, gdzie są narażone na wyginięcie i szczątkowo w Indiach, gdzie ich stan liczebny określony został jako krytyczny.
   

Kot marmurkowy

Kot marmurkowy (Pardofelis marmorata) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych (Felidae).
   

Indris

Indris, indrys, babakoto (Indri indri) – gatunek owocożernej małpiatki z rodziny indrisowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Indri.
   

Piaskówka (gryzoń)

Piaskówka (Psammomys obesus) – gatunek gryzonia z podrodziny myszoskoczek, zamieszkujący pustynne obszary północnej Afryki i Półwyspu Arabskiego.
   

Banteng

Banteng (Bos javanicus) - jest jednym z trzech naturalnie występujących gatunków dzikich czołowego bydła azjatyckiego. Obok gaura (Bos gaurus) dał początek gatunkom hodowlanym. Dziki banteng zamieszkuje lesiste obszary Borneo, Jawy, Sumatry oraz półwyspów: Malajskiego i Indochińskiego. Gatunek ten uznawany jest za przodka bydła Bali i madura rozpowszechnionego w Azji Południowo-Wschodniej. Zasiedla tereny górskie o rzeźbie łagodnej, do wysokości 2000 m n.p.m. Spotyka się go także na terenach podmokłych oraz suchych.
   

Leopardus

Leopardus – rodzaj ssaków drapieżnych z rodziny kotowatych, obejmujący gatunki o cętkowanej sierści zamieszkujące Amerykę Środkową i Południową. Status dwóch gatunków L. braccatus i L. pajeros nie został jeszcze ostatecznie wyjaśniony. Zostały wyodrębnione z gatunku L. colocolo przez Garcia-Pereę w 1994 na podstawie różnic morfologicznych i geograficznych. Jednak analiza genetyczna umożliwia istnienie podziału w poszczególnych populacjach, ale nie na poziomie gatunku.
   

Wilk rudy

Wilk rudy, wilk czerwony (Canis rufus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych (Canidae), uznawany przez niektórych systematyków za podgatunek wilka. Według aktualnych badań naukowych, wilk czerwony jest siostrzanym gatunkiem kojota, który ewoluował na zachodzie. Choć niektórzy uważają go za hybrydę wilka i tego drugiego. Wilk czerwony wyewoluował w izolacji we wschodniej części Ameryki Północnej. Psowate te występowały aż do południowych rejonów wschodniej Kanady. Wschodnie wilki (Canis lycaon) to obecnie jedyne wilki z pierwotnego gatunku (Canis rufus/lycaon), które przetrwały na swobodzie do dzisiaj.
   

Słoń afrykański

Słoń afrykański (Loxodonta africana) – gatunek ssaka z rodziny słoniowatych, największy ze współcześnie żyjących gatunków ssaków lądowych. Wcześniej uznawany jako jeden gatunek wraz z afrykańskim słoniem leśnym (Loxodonta cyclotis). Zwierzę stadne, zamieszkuje afrykańską sawannę, lasy i stepy od południowych krańców Sahary po Namibię, północną Botswanę i północną część Afryki. W starożytności wykorzystywane jako zwierzęta bojowe.
   

Olejówka afrykańska

Olejówka afrykańska (Protoxerus stangeri) – gatunek gryzonia z rodziny wiewiórkowatych.
   

Gazela indyjska

Gazela indyjska, chinkara (Gazella bennettii) - gatunek gazeli należąca do rodziny krętorogich, wcześniej klasyfikowana jako podgatunek Gazella gazella bennettii.
   

Strona 6 z 150







Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie