Atlas ssaków świata
domena, królestwo, typ, gromada, rząd, rodzina, rodzaj, gatunek





Lew

Lew (Panthera leo) – duży, mięsożerny ssak lądowy z rodziny kotowatych, drugi po tygrysie – co do wielkości – wśród czterech ryczących wielkich kotów. Jedyny kot żyjący w zorganizowanych grupach socjalnych, zaliczany do tzw. wielkiej piątki Afryki – pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierząt afrykańskich (słoń, nosorożec, bawół, lew i lampart). Samiec lwa, łatwo rozpoznawalny po grzywie, może ważyć 150–250 kg. Największy znany samiec ważył 375 kg, był to lew o imieniu Simba, żył on do 1970 roku w Colchester Zoo. Samice są znacznie mniejsze, ważą 110–160 kg (największe 185 kg) i nie mają grzywy. Samce zajmują się zdobywaniem i obroną terytorium oraz ochroną stada i zapładnianiem samic. Samice polują i opiekują się lwiątkami. Lwy zamieszkiwały niegdyś Afrykę, Azję i Europę, a jeśli uznać lwy amerykańskie za podgatunek Panthera leo – to również Amerykę Północną i Południową. Współcześnie występują tylko w Afryce, gdzie są narażone na wyginięcie i szczątkowo w Indiach, gdzie ich stan liczebny określony został jako krytyczny.
   

Dujker zebrowaty

Dujker zebrowaty (Cephalophus zebra) – gatunek ssaka parzystokopytnego z rodziny krętorogich, zaliczany do grupy dujkerów.
   

Hiena brunatna

Hiena brunatna (Hyaena brunnea) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny hienowatych.
   

Gofferowate

Gofferowate, gofery (Geomyidae) – rodzina ssaków z rzędu gryzoni.
   

Słoń afrykański

Słoń afrykański (Loxodonta africana) – gatunek ssaka z rodziny słoniowatych, największy ze współcześnie żyjących gatunków ssaków lądowych. Wcześniej uznawany jako jeden gatunek wraz z afrykańskim słoniem leśnym (Loxodonta cyclotis). Zwierzę stadne, zamieszkuje afrykańską sawannę, lasy i stepy od południowych krańców Sahary po Namibię, północną Botswanę i północną część Afryki. W starożytności wykorzystywane jako zwierzęta bojowe.
   

Hystrix

Hystrix – rodzaj gryzoni z rodziny jeżozwierzy, obejmujący gatunki występujące w Afryce, Azji i Europie.
   

Mangusta karłowata

Mangusta karłowata (Helogale parvula) – gatunek małego drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych. Żyje w stadach, prowadzi dzienny tryb życia. Osobniki dożywają około 10-11 lat.
   

Leopardus

Leopardus – rodzaj ssaków drapieżnych z rodziny kotowatych, obejmujący gatunki o cętkowanej sierści zamieszkujące Amerykę Środkową i Południową. Status dwóch gatunków L. braccatus i L. pajeros nie został jeszcze ostatecznie wyjaśniony. Zostały wyodrębnione z gatunku L. colocolo przez Garcia-Pereę w 1994 na podstawie różnic morfologicznych i geograficznych. Jednak analiza genetyczna umożliwia istnienie podziału w poszczególnych populacjach, ale nie na poziomie gatunku.
   

Indris

Indris, indrys, babakoto (Indri indri) – gatunek owocożernej małpiatki z rodziny indrisowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Indri.
   

Nieświszczuk Gunnisona

Nieświszczuk Gunnisona (Cynomys gunnisoni) – gatunek ssaka z rodziny wiewiórkowatych występujący w południowych Górach Skalistych.
   

Strona 5 z 150







Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie