Atlas ssaków świata
domena, królestwo, typ, gromada, rząd, rodzina, rodzaj, gatunek





Antylopa karłowata

Antylopa karłowata (Neotragus pygmaeus) - gatunek antylopy z rodziny krętorogich, najmniejszy wśród afrykańskich ssaków kopytnych.
   

Dydelf północny

Dydelf północny, opos, opos północny, oposum (Didelphis marsupialis) – gatunek torbacza z rodziny dydelfowatych.
   

Anoa górski

Anoa górski (Bubalus quarlesi) – najmniejszy gatunek bawołu z rodziny ssaków krętonogich, rodzaj Bubalus. Żyją w Azji południowo-wschodniej, w górskich, wilgotnych lasach Celebes i na sąsiednich wyspach. Pierwsze zapisy o ich istnieniu pochodzą z 1827 roku. Anoa dorastają do metra wysokości i osiągają wagę 150-300 kg. Ma sierść ciemnobrązową lub czarną, rogi krótkie skierowane do tyłu. W miocie rodzi się 1-2 młodych. W naturalnym środowisku zwierzętom tym grozi wyginięcie.
   

Łuskowiec stepowy

Łuskowiec stepowy (Manis temminckii) – ssak łożyskowy zaliczany do łuskowców.
   

Kapturnik

Kapturnik, foka kapturowa (Cystophora cristata) - ssak z rodziny fokowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Cystophora Nillson, 1820, opisany po raz pierwszy przez Erxlebena pod nazwą Phoca cristata.
   

Szczekuszka sardyńska

Szczekuszka sardyńska (†Prolagus sardus) była rdzenną szczekuszkowatą na śródziemnomorskich wyspach Sardynii oraz Korsyki do czasu jej wymarcia na przełomie XVII i XVIII w. Opisywana przez wczesnych sardyńskich autorów, jako "wielki królik bez ogona". Mówi się, iż Nuragici, starożytny lud Sardynii, uważali je za przysmak.
   

Aguti oliwkowy

Aguti oliwkowy (Dasyprocta azarae) – gatunek gryzonia z rodziny agutiowatych. Żyje w Ameryce Południowej na terenie Brazylii, Argentyny i Paragwaju, na pobrzeżach lasów tropikalnych, sawann i terenów uprawnych.
   

Raphicerus sharpei

Raphicerus sharpei – gatunek ssaka parzystokopytnego z rodziny krętorogich.
   

Kotofretka

Kotofretka, norka kalifornijska (Bassariscus astutus) - gatunek ssaka łożyskowego z rodziny szopowatych występujący w Ameryce Północnej (zachodnie stany USA i w Meksyku. Zamieszkuje zróżnicowane środowiska, od górskich lasów iglastych po pustynie. Zwierzę wszystkożerne, nocne, prowadzące nadrzewny tryb życia, żyje w małych stadach. Posiada szaróżóltą sierść na grzbiecie i bokach i białą na brzuchu, na długim ogonie zauważyć można 14 - 16 wyraźnych, czarno-białych, poprzecznych pasów. Ciąża trwa 51 - 55 dni, zwykle na świat przychodzą 2 - 3 młode. Niegdyś kotofretkę była popularnym zwierzęciem hodowlanym, tępiła bowiem gryzonie.
   

Ryjoskoczek krótkouchy

Ryjoskoczek krótkouchy (Macroscelides proboscideus) - najmniejszy przedstawiciel ryjkonosów.
   

Strona 2 z 150







Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie